Generel introdution til Farvefrøer - Nyt projekt

Gå til indhold
Hold af frøer
Introduktion til hold af farvefrøer.

Farvefrøer er en familie af små dagaktive frøer fra Mellem- og Sydamerika. Grundet deres smukke udseende og spændende adfærd er de blevet populære som terrariedyr.
 
Hvis man sørger for at overholde nogle enkle grundregler, er langt de fleste arter både velegnede og lette terrariedyr, når man gerne vil have et lille stykke spændende natur hjemme i sin egen bolig.
 
Man ser ofte disse frøer betegnet som pilegiftfrøer, men da der kun findes tre arter ud af over 200, der traditionelt er blevet brugt til fremstilling af gift til pusterørspile, er den brede betegnelse farvefrøer langt mere passende. Der er ingen grund til bekymring, da frøer fra naturen mister deres giftvirkning og stort set alle de frøer, der er i hobbyen, er opdrættet i fangenskab.

Terrarium til farvefrøer. Størrelsen på terrariet man skal vælge afhænger både af den foretrukne frøart og hvilken adfærd frøen rent faktisk har. De mindre arter kan trives fint i terrarier fra en volumen på 40 – 100 liter. De større arter trives bedre med et lidt større terrarium. Hvis det drejer sig om en frø, der klatrer meget og lever i plantevæksten oppe i træerne i naturen, bør man vælge et terrarium med en passende højde.
Man kan overveje om en konstruktion med skrå bund og et bundafløb vil være at foretrække, men et hvilket som helst fugtsikret terrarium vil kunne bruges.
Epipedobates anthonyi, Par der er klar til at lægge æg.
 
Lys. Valget af belysning er en smagssag. Der skal som udgangspunkt være en passende og tilstrækkelig belysning til de valgte planter kan trives. Vælger man lysrør er det en fordel med en type med en høj virkningsgrad og man bør her anvende en reflektor, så man udnytter lyset bedst muligt og ikke bliver blændet. Der findes også mange velegnede typer af LED-lys man kan bruge. Det kan anbefales at vælge en lyskilde på ca. 6.500 K—det giver naturlige farver og god plantevækst.

Varme. Der er en del variation i frøernes krav til temperatur og her er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan den valgte frøart lever under naturlige forhold. De fleste arter trives fint mellem godt 20 og cirka 26 °C.
Men tænk over om frøen er en art fra lavlandsregnskov eller den måske lever et stykke oppe i en bjergkæde. Hvis belysningen ikke giver tilstrækkelig med varme, kan man anvende et termostatstyret varmekabel.

Ventilation og luftfugtighed. Et frøterrarium kræver både en høj luftfugtighed og en rimelig god ventilation. Under forruden og i toppen af terrariet (gerne både for og bag), skal der være ventilationsmuligheder. Risten eller nettet bør have en hulstørrelse, så de små foderdyr ikke kan undslippe. En daglig overbrusning med gerne blødt vand vil normalt give en passende luftfugtighed.
 
 
Dekoration. Man kan anvende mange forskellige typer af bundlag. Det kan f.eks. være ugødet spagnum, barkflis, leca-nødder eller korkplader. Ovenpå bundlaget kan man anvende både levende og tørret mos, tørrede blade (f.eks. eg eller bøg). Baggrunden og siderne kan beklædes med korkplader eller plader af træbregne. Nogle stykker bambus og forskellige lianer eller krogede grene kan så bruges til både skjul og klatremuligheder for frøerne. Der må gerne være en lille ganske lavvandet del i terrariet.
Beplantningen kan være forskellige typer af mindre klatreplanter og bromelier. Nyindkøbte planter kan være sprøjtede fra producentens side, så de skal skylles godt inden brug. En række arter af farvefrøer bruger de vandfyldte bladskeder i bromelier, som leve- og ynglesteder.
Vær opmærksom på, at specielt visse arter af klatrende planter kan vokse meget kraftigt i terrariet. Så man skal tynde ud og beskære planterne efter behov.
 
Foder og fodring. Farvefrøer tager stort set alt foder, der bevæger sig og har den rigtige størrelse. Foderdyrene må ikke være for store. Forskellige arter af små insekter er alle velegnede. Man kan sikre næringsværdien ved at supplere med vitaminpulver (her skal man vælge en type, der er tilpasset frøer). Foderdyrene rystes ganske enkelt i lidt pulver inden de gives til frøerne.
Voksne frøer kan man fodre ca. hver anden dag, mens unger og ungdyr fodres dagligt.
De fleste hobbyfolk anvender bananfluer som basisfoder. Hvis de suppleres med f.eks. springhaler (nærmest et krav til ganske små arter), ovnfisk, bladlus og forskellige småbiller og deres larver, er man sikker på, at give frøerne så varieret kost, at de trives fint.
 

Anskaffelse af frøer. Inden man henter sine frøer, skal man have styr på terrariet og produktionen af foderdyr. Man kan evt. lave en aftale med sin lokale dyrehandler om levering af foder, hvis man ikke selv vil stå for dette.
Hvilken art af frø man skal vælge er naturligvis et spørgsmål om personlig smag. Det vil være en god idé, at starte med en let og i øjenfaldene art, der ikke stiller nogen specielle krav.
Det kan f.eks. være en Epipedobates-art, eller en art af slægten Dendrobates. Der findes mange flotte varianter af både D. auratus og D. tinctorius.

Sygdomme. Som alle andre levende væsener kan frøer også blive syge. Grundreglen er, at man hellere skal forebygge end at helbrede. Det er meget vanskeligt både at diagnosticere og medicinere frøer. Derfor er en karantæneperiode, hvor de nye frøer holdes adskilt fra nogen man evt. allerede har og så selvfølgelig en god pasning alfa og omega, når disse smukke og spændende dyr skal trives.
 
 
Dendrobates tinctorius ”Citronella”
 
Næste møde:
Se under møder og ture.


25. maj 2018, Løvfrøtur til Vestsjælland
Tilbage til indhold